.

FEDEZZÉTEK FEL MIT TUDTOK CSINÁLNI A SZABADIDŐTÖKBEN

FEDEZZÉTEK FEL MIT TUDTOK CSINÁLNI A SZABADIDŐTÖKBEN

SZABADIDŐ

SZABADIDŐ

Itt gyűjtöttük össze ötleteinket a szabadidő eltöltéséhez. Fedezzétek fel mit tudtok csinálni a szabadidőtökben! Túrázni szeret az egész család?  Vagy éppen vízimádó mindenki? Avagy a horgászás a hobbijuk? Netán kerékpár nélkül a nyaralás nem is nyaralás? A környéken mindez megvalósítható! Vendégházunk a Visegrádi hegység lábánál fekszik, így szebbnél szebb túraútvonalak találhatók, akár a háztól indulva. Megszámlálhatatlanul sok túraútvonalat bejárhatunk, ebből szemezgettük a legszebbeket. A képekre kattintva eljuttok a kapcsolódó honlapokra.

TÚRÁZÁS

TÚRÁZÁS

Vörös-kő

Fedezd fel mit tudsz csinálni a szabadidődben!
Fedezd fel mit tudsz csinálni a szabadidődben!

Vörös-kő

A Vendégházhoz legközelebb eső túraútvonal. A házból elindulva a piros kereszt jelzésen haladva körülbelül másfél, két óra alatt érjük el a Vöröskő csúcsot. Húsz perces, kellemes erdei séta után a Vörös Meteor-forrásnál pihenhetünk. Vízminőségük rendszeres ellenőrzése ellenére a tájékoztató táblán az szerepel, hogy a víz csak saját felelősségre fogyasztható. A természetvédelmi törvény értelmében ezek a feltörő vizek mind védettek. A csúcsról káprázatos kilátás tárul elénk, lábunk alatt az egész Szentendrei-sziget, messzebb a Naszály, Vác városa, mögötte a Cserhát vonulatai. A csúcsra vezető szakasz kivételével (az emelkedő egyre durvul, de egy szerpentint követve szépen lassan leküzdhető), könnyű erdei túra.

Rám-szakadék

A Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen vadregényes része a Rám-szakadék.  A szűk, meredek falakkal – melyek magassága helyenként eléri a 35 métert, szélessége pedig több helyen 3 méternél is kisebb – határolt mélyedés a különféle vulkáni rétegek keresztmetszetét adja. A puha tufában magas, függőleges falak, a víznek ellenálló keményebb lávarétegeken pedig zúgók, vízesések alakultak ki. A szakadékon keresztülfolyó Rám-patak a Szőke-forrás völgyén keresztül a Malom-patakba folyik. A közlekedést, előrehaladást kiépített korlátok, kapaszkodók segítik elő. Javasolt a vízálló bakancs, ruházat viselete. A kihelyezett táblák javasolják, illetve a hétvégékre vonatkozóan elő is írják, hogy a Rám-szakadékot (Z) alulról felfelé – Dömös irányából – járjuk végig, míg az ellenkező irányban a (S) jelzéssel ellátott utat követjük, így elkerülhetők a torlódások. Közepesen nehéz túra. Útvonal: Dömös – Rám-szakadék – Dobogókő. Táv: 7,1 km, szint: 600 m

Rám-szakadék

Spartacus-ösvény, Apátkúti-völgy

Spartacus-ösvény,  Apátkúti-völgy

A Visegrádi-hegység egyik legszebb, turistaútja az eredetileg vadászoknak kialakított merész vonalvezetésű Spartacus-ösvény. A körtúra Pilisszentlászló központjából indulva kanyarog végig a Spartacus-ösvényen a Telgárthy-rétig, majd a vadregényes Apátkúti-völgyön végig emelkedve tér vissza a faluba. Ez egy könnyű gyalogtúra, kevés szintkülönb-séggel. A Spartacus-ösvény biztonságosan járható, több helyen keskeny, egysze-mélyesre szűkülő szakaszokkal. Végig szintben kanyarog a hegyoldalban, csapadékos, nedves időben fokozott figyelmet kíván végig járása. Az Apát-kúti völgyben több helyen gázlókon, köveken kell átkelni a patakon. A túra hossza: 14,0 km.Kiindulópont: Pilisszentlászló.

Prédikálószék

A Prédikálószék. 639 méteres magasságával a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja. A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a gyönyörű Dunakanyarral, a Börzsöny látványával, Nagymarossal és Visegráddal, valamint a távolabbi Vác fölé magasodó Naszály képével. Útvonal: Pilisszentlászló – Varga-Lósz – Prédikálószék – Vadálló-kövek – Dömös. A túra hossza: 12 km.

Prédikálószék

Fedezd fel mit tudsz csinálni a szabadidődben!

Vadálló-kövek

Vadálló-kövek

A Prédikálószék oldalában találjuk a Vadálló-kövek különleges alakú szikláit: a Nagytuskót, a Széles-tornyot, a Bunkót, a Függőkövet, a Felkiáltó jelet és az Árpád trónját. Az ország talán legkülönlegesebb ösvénye vezet a táj fölött sorakozó, merész szirtek között. Nehéz túra nagyon meredek útvonalon, kényelmes és tapadásbiztos túra cipő vagy bakancs nélkül el se induljunk. Kiindulópont: Dömös.

Holdvirág-árok

A Pilis egyik legvadregényesebb, kanyonszerű szurdokot a Holdvilág-árkot, számtalan rejtély és misztikum övezi. Az egyik legenda szerint annak idején itt temették el Árpád fejedelmet. Anonymus Gesta Hungarorumában találunk erre utalást, miszerint Árpád vezért egy kis folyónak a forrása felett helyezték örök nyugalomra, amely egy kőmederben folyik alá Attila király városába. A múlt században több régészkutató is belevágott a keresésbe. A Weislich-barlang sziklába vájt lépcsős lejárata és a végében egy sírhelyhez hasonlatos terem, tovább növeli a legenda valóságalapját. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a szurdok nem csak Árpádhoz, hanem Attilához is köthető. A Holdvilág-árok 1 km-es szakasza nehéz – de kerülő gyalogösvényen, a (Z) jelzésen kikerülhető.

Holdvirág-árok

A kép forrása: saját

Kő-hegy

Kő-hegy

Kirándulás a Szentendre és Pomáz között magasodó, szép panorámájú Kő-hegyre. A nem túl magas (366 m) hegycsúcs déli oldala több mint 100 méteres szikla letöréssel néz rá a Duna-menti síkságra, bizarr sziklaformákat és lélegzetelállító kilátást nyújtva a Menedékház melletti Petőfi kilátóból. A hegytetőn egész évben működő menedékházat találunk. Kiinduló pont: Dömör-kapui elágazás után Lajosforrás felé bal oldalon találunk parkolót. Amennyiben egy kicsivel több időnk és energiánk van, a Lajosforrástól is indulhatunk (25 perc autóval a Vendégháztól.) Az impozáns, de sajnos használaton kívüli turistaház mellőli sárga jelzésen induljunk el a Kő-hegy irányába. 200 m után keresztezve a műutat, bemegyünk az erdőbe, majd az enyhén lejtő úton rövidesen elérjük a bal felé tartó sárga kereszt jelzést, továbbra is a sárga jelzésen maradva egy nagy bal kanyar után jutunk el a Csepel-forráshoz, ahonnan a már leírt úton jutunk el a Kő-hegyre. A túra hossza: 6,2 km. Szintkülönbség: 200 m fel, ugyanannyi le.

Pilis-csúcs

Csodálatos kilátást nyújtó, közepes hosszúságú, látványos kirándulás a Pilis-hegység legmagasabb pontjára, a 756 m magas, kilátótoronnyal koronázott Pilis-tetőre. Gyönyörű panoráma tárul elénk a Pilis-tetőről. Útközben a múlt érdekes emlékeivel is találkozhatunk, láthatunk egy hajdani titkos rakétabázist, és egy középkori apátság romjai mellett is elhaladunk. A kilátó látogatása után a Vaskapu-szikla érintésével ereszkedünk le a Klastromkúthoz. A Pilis-tető meredeken leszakadó keleti oldalának közepe táján, mintegy 250 m-re a völgytalp felett, egy rétegborda oldalában két egymás felett emelkedő, messzire ellátszó, diadalívszerű sziklakapu, a Vaskapu található. A legnagyobb nyílású sziklakapu szélessége 15 m, magassága 8 m. Aljában kis oldalüreg található. A két sziklakapu egy elpusztult, talán hévizes eredetű barlang maradványa lehet. A túra jellege: közepes hosszúságú túra, kevés emelkedővel, jól követhető turistautakon. Útvonal: Kétbükkfa-nyereg – Peták-pihenő – Nagy-Szoplák oldala – Nagy-Bodzás oldala – Pilistető kilátó – Vaskapu-szikla – Klastrom-kút – Pilisszentkereszt. Távolság: 13,0 km. 

Pilis-csúcs

Dömör-kaputól a Sikárosi-rétig

Dömör-kaputól a Sikárosi-rétig

A Pilis klasszikus, családi túráinak egyike a Dömörkaputól induló, a Bükkös-patak meseszép völgyében az idilli Sikárosi-rétig haladó körtúra, mely a Lajos-forrás érintésével ér vissza a felhagyott kőbánya melletti kiindulópontra. Vízesés, romantikus patak, tágas, vadvirágos tisztások, kulturált pihenő- és piknikező helyek, szép kilátópontok, bővizű, jó ízű források teszik felejthetetlenné könnyű túránkat. A túra hossza: 10,8 km. Időtartama: 3,5 óra.Szintkülönbség: 330 m fel, ugyanannyi le. 

Dobogó-kő

A föld szívcsakrája, ahol különös nyugalom járja át a lelkünket. Az ősi tudás szerint Dobogókőn futnak össze a pozitív földsugárzások, a Szent György vonalak, melyek energetikai hálóként ölelik körbe a Földet. Azon túl, hogy a lelkünk megnyugszik, csodálatos környezetben kirándulhatunk Dobogókőn és lélegzetelállító panorámában lehet részünk a Visegrádi hegység legmagasabb pontjáról. Télen is különös klímája van a hegynek, olyan, mintha mesevilágba érkeznénk, sokszor lent híre hamva a fehér tájnak, itt fenn mégis minden csupa hó és dér.

Dobogó-kő

Fedezd fel mit tudsz csinálni a szabadidődben!

KERÉKPÁROZÁS

KERÉKPÁROZÁS

Tekerjünk!

Csodás, árnyas kerékpárút vezet a Dunaparton Szentendréig (5km) majd onnan tovább akár Budapestig lehet tekerni (30km). A Szentendrei-szigeten is kiválóan lehet biciklizni, a Határcsárda és Szigetmonostor között komppal lehet átkelni a szigetre. A Szentendrei-sziget a költöző madarak vonulási útvonalának fontos közép-európai állomása a Duna mentén. A területen 205 madárfaj fordul elő, amelyből 104 rendszeresen itt költ. Aki hegyi terepre vágyik, a Pilisben számtalan aszfaltos kerékpárutat talál Dömör-kapura, a Sikáros-rétre, Pilisszentlászlóra, Pilisszentkeresztre. Ha nem hoztok magatokkal biciklit akkor itt lehet bérelni: Leányfalun: Petőfi sétány, Hajóállomás, 2016.. Mobil: 36 30 474 2338. Facebook elérhetőség: Leányfalu Kerékpárkölcsönző

VÍZIMÁDÓKNAK

VÍZIMÁDÓKNAK

Strandolni vágyik? A Leányfalui Strandot 12 perc alatt elérheti a háztól!  A termálvíz 1009m mélyről tör a felszínre 53,4 fokosan. Nyáron hat kültéri, télen egy fedett és két kültéri medencével az év minden napján várja a fürdővendégeket. A fürdő szomszédságában levő Szaunaház szaunával, gőzkabinnal, masszázzsal, bel- és kültéri merülő medencékkel áll rendelkezésére a szaunázás kedvelőinek.  A fürdő az év minden napján nyitva tart reggel 6-19 óráig. További információ a linkre kattintva: Leányfürdő Termálfürdő 

Leányfalu Termálfürdő

Leányfalu Termálfürdő

A kép forrása: Leányfalui Strand

Dunabogdányi szabadstrand

Fedezd fel mit tudsz csinálni a szabadidődben!

Dunabogdányi szabadstrand

Egy kicsit vadregényesebb fürdőzésre vágyik? Akkor a dunabogdányi szabadstrandot javasoljuk, ahova 15 perc alatt lehet eljutni autóval a Vendég-háztól. A Dunaparti füves, homokos strand ingyenesen vehető igénybe egész nyáron. Büfé, játszótér, kajak-kenu bérlési lehetőség is van a területen. Kisgyerekek számára is kiváló, mivel a víz fokozatosan mélyül.

Lupa-Beach

A Lupa Beach-en egy percet sem fogsz unatkozni, ezt garantáljuk! Ez Magyarország tengerpartja, ahol úgy érzed mintha egy Karibi szigetre érkeztél volna. Fehér homok, pálmafák, türkizkék víz, gasztrosétány, megszámlálhatatlan sporteszköz, vízi játszópark, wakebord.  A kristálytiszta vizű Lupa-tó két strandból áll, a kisebb, az ún. Lupa Öböl, árfekvésében olcsóbb, mint a nagyobb területen lévő Lupa Beach. A strandon többféle sportot lehet üzni : vizibiciklizni a Schiller Water Bike-on, buvárkodni, wakeboard-és flyboard-ozni, kajakozni, kenuzni a sok más sporttevékenység mellet.Több információ itt.

Lupa Beach

A kép forrása: Lupa-Beach

Aquaworld Resort

A kép forrása: Aquaworld

Aquaworld Resort

A hatalmas élményfürdő Budapest határában, a Vendégháztól 20km-re található. A trópusi hangulatú fürdő 17 medencével bel- és kültéren, valamint 11 különleges csúszdával, Budapest egyik legnagyobb szaunavilágával garantálja a teljes kikapcsolódást minden korosztály számára. Bővebb információ itt.

Vizes Nyolcas Uszoda

Ha az időjárás miatt a strandolás nem jön össze vagy egy kicsit sportosabb környezetben szeretne úszni, akkor a szentendrei uszodában ezt nagyszerűen megtehetitek. További információ itt.

Vizes Nyolcas

Evezés

Evezzünk!

A kenu nem fért bele a bőröndbe? Semmi gond, a Vadkacsa Egyesülethez egy húsz percnyi séta után érkezünk a Vendégháztól, ahol kenut és kajakot lehet bérelni. Elérhe-tőségeik: Leányfalu, Petőfi sétány 7, 2016. Mobil : 36-20-391 2141. Mail: turakenu@gmail.com. 

Motorcsónak túra

A Dunakaland Kalandpark szervezésében egy Jeanneau 695-ös yachttal élmény-hajózhattok a Dunakanyarban egy hivatásos kapitánnyal! A hátsó fedélzeten, szélvédett, kényelmes üléseken foglalhattok helyet, hidegebb időben pedig a tökéletes körpanorámát biztosító, fűthető kabinból csodálhatjàtok a Dunakanyart.  Kijelölt szabad-strandok mellett is el fogtok hajózni és meleg idő esetén akár fürödni is lehet! Időpont egyeztetés: 36 20 625 9419,  info@dunakaland.hu. Több információ itt.

Jeanneau 695 motorcsonak
Play Video about Jeanneau 695

Horgászat

Van kapás?

A Vendégház 800 méterre van a Dunától, igy nagyon könnyen el lehet jutni a legközelebbi horgászpontig Leányfalun. Még két másik horgász helyszínt tudunk említeni: a Pap szigetet és a Pisztrángsügér Horgásztót a Szentendrei-szigeten. 

Hajózás

Amikor a Duna vízállása engedi, a Budapest-Szentendre-Leányfalu-Tahitótfalu-Visegrád  kiránduló hajóval lehet közlekedni a Dunanyarban a június 3.-tól október 2.-ig tartó időszakban. Budapestről a hajó a Vigadó-térről indul.

Hajózzunk!

A kép forrása : Mahart

KALANDVÁGYÓKNAK

KALANDVÁGYÓKNAK

Bobozás Visegrád

A képek forrása: http://visegrad.bobozas.hu/

Bobozzunk!

Visegrádi Bobpark: 3 év feletti gyermekeknek kitűnő program  Gyermekjegyet lehet váltani 3 éves kortól 14 éves korig. 8 éven aluli gyermek kizárólag felnőttel vagy 10 éven felüli gyermekkel bobozhat együtt! Cím: Visegrád, Nagyvillám 1. Megközelíthető a 11-es főútról.Részletes információ itt. Mobil: 36 20 4333 505.

Canopy Pálya & Nagyvillám Kalandpark Visegrád

Canopy Pálya & Nagyvillám Kalandpark Visegrád: Száguldás a lombok fölött, csodálatos panorámával a Fellegvárra és a környező hegyekre. Adrenalinfüggőknek kihagyhatatlan! A Pályán 3-10 fős csoportban indulhattok vezetővel az 1 órás útra. A Kalandparkban 45 játékelem, 3 erősségi szint vár Titeket ! Minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási formát, míg a gyerekek biztonságos szórakozását animátorok felügyelik. A Canopy pályára több információ itt és a Kalandparkra itt.

Száguldjunk!

A kép forrása: Canopy

Dunakaland Kalandpark Göd

A kép forrása : Kalandpark

Kalandozzunk!

Dunakaland Kalandpark Göd: A fák lombjai között megbúvó pályák között minden korosztály megtalálja a neki megfelelő kalandot, kezdve az egészen piciktől. A Dunakaland Kalandpark motorcsónak túrát is szervez, itt lehet több információhoz jutni: Motorcsónak Túra. Egyéni díjszabás alapján a Vendégházhoz közel eső kikötőbe is kiállnak.

Királyréti Erdei Kisvasút

Királyréti Erdei Kisvasút: Magyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyike a Morgó patak völgyében halad a Dunaparttól Szokolya községen át Királyrétig. Királyrét szinte a hegység közepén van, a legszebb börzsönyi túrák kiinduló helye. A Börzsöny akár világhírnévre is szert tehetett volna kisvasútjai révén, amelyek szinte az egész hegységet behálózták. Az ország legkiterjedtebb erdeivasút- hálózatának hossza 1910 és 1930 között meghaladta a 200 kilométert, bár egyszerre valamennyi soha nem üzemelt. 

Vonatozzunk!

Vácrátóti Arborétum

vacratoti arboretum
A kép forrása : László András unsplash

Sétáljunk!

Nemzeti Botanikus Kert Vácrátót: Magyarország legnagyobb arborétuma,  hazánk leggazdagabb növénygyűjteményével büszkélkedhet. A szépen gondozott parkon patak fut keresztül, romantikus tavacskák láncolata húzódik számos romantikus zuggal, hidacskával, szigettel, műromokkal. A kertet kitűnően karbantartott ösvények, utacskák hálózzák be.Itt kiállításokat is meg lehet tekinteni. Berkenyeház:  A berkenyék nemzetsége jól szimbolizálja a növényvilág változatosságát (diverzitását), veszélyeztetettségét és hasznosságát. Közülük a barkócaberkenye vagy barkócafa (Sorbus torminalis) jellegzetes fája a hazai középhegységi tölgyeseknek és bokorerdőknek. A gyerekek megismerkednek Berkenye bácsival, aki végig kíséri őket a kiállításon. Karbonház: A trópusi gyűjteményeinknek otthont adó üvegházak jelentős hőigénye miatt környezetbarát geotermikus és biomasszafűtés kialakítására volt szükség. E projekt keretében valósulhatott meg a Túl nagy lábon élünk című kiállítás és az annak helyet adó, Karbonház elnevezésű épület. A megújuló energián alapuló fűtőmű ellátja hővel az üvegházak mellett intézetünk épületeit, valamint a Vácrátót Polgármesteri Hivatalához tartozó intézményeket is.

A fenti képek saját képek, ha nem akkor feltüntettük a forrást.