.

FEDEZZÉTEK FEL A DUNAKANYAR KULTURÁLIS LÁTNIVALÓIT

FEDEZZÉTEK FEL A DUNAKANYAR KULTURÁLIS LÁTNIVALÓIT!

LÁTNIVALÓK

LÁTNIVALÓK

Fedezzétek fel a Dunakanyar kulturális látnivalóit! A Dunakanyar annyi kulturális emlékkel vár Titeket, hogy megszámolni is nehéz. Íme néhány kihagyhatatlan látnivaló. A képekre kattintva eljuttok a kapcsolódó honlapokra.

MÚZEUM LEÁNYFALUN

MÚZEUM LEÁNYFALUN

LEÁNYFALU HELY - ÉS IRODALOMTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÓHELY

LEÁNYFALU HELY-ÉS IRODALOMTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÓHELY

A Hely-és Irodalomtörténeti Kiállítóhely célja, hogy bemutassa Leányfalu meglévő helytörténeti anyagát, a még nem látott tárgyi és szóbeli anyagokat egyaránt. Rendszeresen rendeznek kiállításokat kortárs festők és fotóművészek alkotásaiból. Koncertek és konferencia-sorozatok is nagy rendszereséggel látogathatók. 

MÚZEUMOK SZENTENDRÉN

MÚZEUMOK SZENTENDRÉN

FERENCZY MÚZEUMI CENTRUM

A Ferenczy Múzeumi Centrum állandó múzeumai közé tratoznak a következők: Ámos Imre-Anna Margit Emlékmúzeum ; Barcsay Múzeum; Czóbel Múzeum; Ferenczy Múzeum; MűvészetMalom; Kovács Margit Kerámiamúzeum; Kmetty Múzeum; Szentendrei Képtár – IKON; Vajda Múzeum – PhotoLab; Római Kőtár. Ide kattintva az összes információt megtudhatjátok a múzeumokról.

Képek forrása : 1. saját 2. Deim Balázs 3. Pinterest

KARÁCSONY MÚZEUM

Igazi meseországba csöppenünk, ahol úgy érezzük minden karácsonyi csoda valóra válhat. Diótörők, régi és legújabb karácsonyfadíszek, csillogó kellékek. A karácsony varázsa Titeket is majd elkápráztat! A Hubay Házban karácsonyi kiállítás és üzlet is helyet kapott. A múzeum közvetlenül a város központjában, a főtértől alig néhány lépésnyire található. Itt több információt találtok.

Képek forrása : Pinterest

RETRO DESIGN CENTER

SKANZEN

A Retro szerelmeseinek kihagyhatatlan magángyűjtemény. A 70-es évek Keravillja, egy berendezett lakás és megannyi motor, autó, wartburg, trabant, miegymás. Akár be is ülhettek a rózsaszín Wartburg kabrióba, kék-sárga Zastava versenyautóba, retro mintás Trabant kombiba, egy zöld Multicar munkagépbe, rá lehet ülni egy oldalkocsis Jawa motorkerékpárra és az Ikarus busz is nyitva van. A belső térben pedig játékokat helyeztünk el.

A kép forrása: Retro Design Center

SKANZEN

A Skanzen Magyarország legnagyobb szabadtéri kiállítása. Bemutatja a magyar népművészetet, a lakáskultúrát, az életmódot, a tárgyi és szellemi örökséget. Állandó és időszaki kiállítások váltják egymást. Ünnepkörökhöz kapcsolódó népszokásokat ismerhettek meg népszerűi programjaikon. Minimum 1 napot szánjatok rá a látogatásra hiszen 75 hektáron terül el. A Skanzen 17 tematikus túrát állított össze, ami az Skanzen Appban követhető.

A kép forrása: Skanzen

MÚZEUM VISEGRÁDON

MÚZEUM VISEGRÁDON

MÁTYÁS KIRÁLY MÚZEUM

A képek forrása: Mátyás Király Múzeum

Visegrád az itt működő középkori királyi rezidencia miatt tölt be meghatározó szerepet a magyar történelmi tudatban. A Tatárjárás idején elpusztult régi ispáni vár helyett után IV. Béla építette fel a ma is álló új visegrádi várat, amely az Árpád-korban a pilisi ispánság központja volt és még csak alkalmi királyi szálláshelyként működött. Visegrád történetének fénykorát IV. Béla, I. Károly, I. Lajos, Zsigmond és I. Mátyás uralkodása jelentette.  A Salamon-torony 2022. szeptember 19-től filmforgatás miatt zárva tart. Várható nyitás: 2023. április 29. Ide kattinva több információt megtudhattok.

MÚZEUMOK VÁCON

MÚZEUMOK VÁCON

TRAGOR IGNÁC MÚZEUM

HÉTKÁPOLNA

A kép forrása: Tragor Ignác Múzeum

Felbecsülhetetlen értékű kultúrtörténeti kincs került napvilágra 1994-ben Vácon, amikor a Domonkos templom helyreállítási munkálatai során a templom alatti kripta több, mint 150 évvel ezelőtt elfalazott lejáratára bukkantak az építők. A megtalált kriptában 262, többnyire jó állapotú színes, díszített koporsóban a 18. század középső harmadától kezdődően, illetve a 19. század elején elhunyt és betemetett, a különleges klímának köszönhetően jó állapotban fennmaradt, spontán mumifikálódott váci polgárok testei nyugodtak; férfiak, nők, gyermekek, mesteremberek, szerzetesek, papok, katonatisztek, hivatalnokok…

HÉTKÁPOLNA

A kegyhely keletkezése összefüggésben van Vác városának legendás eredetével. A Salamon királlyal háborúzó Géza és László hercegek a mogyoródi csata (1074) előtt ezen a tájon tartózkodtak. Lászlónak, a későbbi szent királynak látomása volt: egy angyal szállt le az égből, s a királyi koronát Géza fejére tette – ezzel jelezte, hogy az uralkodás joga őt illeti meg. Géza fogadalmat tett: ha győz, templomot építtet a Boldogságos Szűznek. A győztes csata után a felépítendő templom helyét keresték, amikor egy szarvas jelent meg nekik, agancsain égő gyertyákkal. Ezt a jelenetet Kálti Márk Képes krónikába is megörökíti, s innen származott a kegyhely középkori neve: Maria de Cervo = Szarvasról elnevezett Boldogasszony. Megépült a Mária-templom, az angyaljelenés helyén pedig egy kápolna Szent Péter apostol tiszteletére (www.bucsujaras.hu)

MÚZEUMOK ESZTERGOMBAN

MÚZEUMOK ESZTERGOMBAN

MAGYAR NEMZETI MÚZEUM ESZTERGOMI VÁRMÚZEMA

A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma állandó és időszakos kiállításokkal várja a látogatókat. A Vármúzeum gyűjtőterülete a Várhegyet és közvetlen környezetét öleli fel. Az állandó kiállítás a hét teremben bemutatott, az esztergomi vár története című kiállítás. 

Első terem: A Várhegy és közvetlen környékének, a népvándorlás korát megelőző régészeti emlékei láthatók a 15. századi boltozatos teremben. Második terem: A népvándorlás és honfoglalás korának Esztergom környéki leletei láthatók. Harmadik terem: Az érseki palota fennmaradt konyhája. Negyedik terem: A terem sarkaiban a palotából származó kőfaragványok, a kis fali fülkében 12. századi pénzek, hajkarikák, bronzkeresztek láthatók. Ötödik terem: ún. „Szent István-terem”, a királyi palota egyetlen, teljes épségben megmaradt 12. századi lakószobája. Hatodik terem: Az ásatások menetét Deéd (Dex) Ferenc színes freskója és Petrás István fényképei mutatják. Hetedik terem: lakószoba, Vitéz János érsek dolgozószobája, valójában egy régi terem töredéke. Több információ itt.

 

A képek forrása: Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma

NAGYBOLDOGASSZONY - ÉS SZENT ADALBERT FŐSZÉKESEGYHÁZ

BAKÓCZ KÁPOLNA

Fedezd fel a Dunakanyar kulturális látnivalóit!
A kép forrása: Mészárcsek Gergely, unsplash

A Mennyekbe fölvett Boldogságos Szűz és Szent Adalbert tiszteletére szentelt főszékesegyház hagyománya több mint ezer évre nyúlik vissza. A Bazilikát több szinten lehet látogatni. Szint -1 : Az altemplom nemcsak főpapi, hanem kanonoki temetkezőhely is egyben. Mindszenty József hercegprímás sírhelye itt található. Szint 0 : A templomtérben a főoltárkép vonja magára a figyelmet és az orgonakarzat. Szint 1 : A főszékesegyház első szintjén, annak nyugati felében kapott helyet a Simor János esztergomi érsek által alapított Főszékesegyházi Kincstár. Szint 2 : A Főszékesegyházi Kincstár fölött elhelyezkedő téregyüttes egykor a Prímási Levéltárnak adott otthont. Ma a Panorámateremnek nevezett térsor, a Kincstár programjainak biztosít hátteret: beszélgetések, előadások, koncertek, gyerekprogramok ideális és felemelő élményt nyújtó helyisége. Tematikus tárlatvezetést lehet kérni a honlapon. 2022. novemberétől újraindul az „Ég és föld között” kalandtúra az  esztergomi Bazilika kupolájában.

BAKÓCZ KÁPOLNA

Bakócz Tamás érsek 1506 és 1511 között emeltette Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére a kápolnát  az esztergomi Várhegyen álló középkori Szent Adalbert székesegyház mellékkápolnájaként.Ferenc József jelenlétében szentelték fel 1856. augusztus 31-én.Ez volt a Jagelló-kor egyik legjelentősebb reneszánsz alkotása, egyben az egyetlen épségben fennmaradt magyar reneszánsz épület. A Bazilika sokáig húzódó újjáépítése során feltétlenül meg akarták menteni ezt a ragyogó műalkotást. 1823-ban Rudnay Sándor érsek Packh János építészt bízta meg a feladattal, hogy az eltérő tájolású, 11 méterrel mélyebbre kerülő székesegyházhoz hozzáillessze a kápolnát. Packh a vörösmárvány kápolnabelsőt 1600 darabra fűrészeltette, megszámoztatta és oldalkápolnaként beépítette az új székesegyházba. Az átépítés előzmény nélküli, különleges feladatát fél év alatt végezték el. A kápolnát 180°-kal elforgatták, és a bejáratát áthelyezték a szemközti oldalra, aminek következtében némileg sérült az eredeti művészi koncepció is.

DUNA MÚZEUM

Közös és egyéni felelősségünk a környezetvédelem, a felelős vízgazdálkodás, klímaváltozás csökkentése. Ennek fontosságára hívja fel a figyelmet ez a nagyszerű interaktív gyűjtemény. Az új kiállítás bemutatja a vízgazdálkodás múltját, jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, szemlélteti a víz erejének felhasználását, feldolgozza a folyók szabályozását, bemutat hajózással kapcsolatos érdekességeket és hajómaketteket, foglalkozik többek között a fürdés történetével, a Balatonnal, ásványvizekkel és a szódavíz történetével is. A gombra klikkelve eljuttok a honlapra. Itt találtok bővebb információt.

 

A képek forrása: Duna Múzeum

MÚZEUM ZEBEGÉNYBEN

MÚZEUM ZEBEGÉNYBEN

SZŐNYI ISTVÁN EMLÉKMÚZEUM

A képek forrása: pinterest / commons.wikimedia / pinterest / ilovedunakanyar

Szőnyi István 1924-től élt és alkotott Zebegényben. Egykori lakóházában és műtermében alakították ki a múzeumot, ahol a család egykori berendezési tárgyai között láthatók a művész alkotásai.A Múzeum bemutatja Szőnyi István lányának és férjének Triznya Mátyásnak olaszországi életét és alkotásait is. A Múzeum különböző sétákat is szervez, például a „Séta Szőnyi nyomában” című sétát. A séta során meglátogathatjátok a falu főbb nevezetességeit, megcsodálhatjátok a Dunakanyar csodálatos panorámáját.

A fenti képek saját képek, ha nem akkor feltüntettük a forrást.

Szeretnéd megtalálni a legjobb programot ?